Posts Tagged ‘przydomowe oczyszczalnie’

Gruźlica płuc

Tuesday, July 12th, 2016

Mianem gruźlica płuc nazywamy ogólną chorobę z przeważającymi zmianami w płucach, powstającą wskutek zakażenia ustroju. Chorobę nazwano gruźlicą, ponieważ zmienną jej cechę ze stanowiska anatomicznego stanowią najczęściej gruzełki. Przewlekła postępująca gruźlica płuc może doprowadzić do znacznego wychudnienia i wyniszczenia chorego, Takie postacie gruźlicy płuc zwiemy suchotami płuc, co oznacza dosłownie schnięcie, wiąd, niknięcie płuc), a takich chorych suchotnikami. Znaczne wychudnienie i wyniszczenie chorego może nastąpić pod wpływem zakażenia gruźliczego także w bardzo krótkim czasie. Tę postać ostrej gruźlicy płuc przebiegającą z gorączką trawiącą , zwiemy suchotami galopującymi płuc. O zaraźliwości gruźlicy płuc wspominają lekarze polscy (Johnston, Schmidt) już w XVII wieku, a Kłosowski podkreśla w 1790 nie tylko zakażenie się gruźlicą przez obcowanie z chorymi na gruźlicę płuc, ale zaraźliwość plwociny tych chorych, Dopiero V.Hemin w r. 1865 pierwszy dowiódł doświadczalnie na zwierzętach, że gruźlica jest chorobą, zależną od dostania się do ustroju z zewnątrz swoistego jadu, znajdującego się nie tylko w ogniskach chorobowych, ale także w plwocinie chorego . Ostateczne stwierdzenie zakaźnego pochodzenia gruźlicy zawdzięcza nauka Robertowi Kochowi. Badacz ten wykrył w ogniskach gruźliczych u ludzi, bydła rogatego, koni, świń          i innych zwierząt swoiste prątki, wyhodował je na pożywkach sztucznych i dowiódł, że zaszczepienie ich zwierzętom doświadczalnym wywołuje zmiany gruźlicze. O odkryciu prątka gruźlicy doniósł Koch na posiedzeniu Towarzystwa Fizjologicznego w Berlinie dnia 24 marca 1882 r.            w referacie, tak dobrze uzasadnionym, że referat ten dotychczas jest wzorem dokładności prac naukowych. [patrz też:  ortodonta, przydomowe oczyszczalnie, opieka medyczna ]

Obecność prątków w maśle

Tuesday, July 12th, 2016

Obecność prątków w maśle ma większe znaczenie praktyczne niż w mleku, ponieważ masło, spożywane w życiu codziennym, sporządza się przeważnie z mleka surowego, mleko zaś spożywa się najczęściej po poprzednim przegotowaniu. W śmietance z mleka krów perliczych prątki gruźlicy stwierdza się częściej niż w mleku. Zakażone pokarmy, zwłaszcza mleko niegotowane, oraz masło, sporządzone z niego, mogą wywołać pierwotną gruźlicę jelit, szczególnie u dzieci, których nabłonek jelitowy jest przepuszczalny dla prątków gruźlicy (Eugenia Piasecka Zeyland). Natomiast pierwotna gruźlica płuc wskutek zakażenia prątkami gruźlicy bydlęcej należy do rzadkości. Mięso zakażonego gruźlicą bydła jest         o wiele mniej niebezpieczne, ponieważ prątki gruźlicy przy przyrządzaniu potraw mięsnych (gotowaniu, smażeniu mięsa itd.) zwykle giną. Wrota zakażenia. Prątki gruźlicy mogą dostawać się do ustroju ludzkiego w różnych okresach jego życia i rozmaitymi drogami. W życiu płodowym istnieją teoretycznie 3 możliwości, mianowicie zakażenie zarodkowe, zakażenie łożyskowe . zakażenie za pośrednictwem wód płodowych . Przekazywania gruźlicy płodu przez zarażone komórki rozrodcze  plemniki lub jaja dotychczas nie udowodniono. Natomiast zakażenie płodu przez łożysko nie ulega wątpliwości. Prątki gruźlicy stwierdzano nieraz w pępowinie i w łożysku płodu matek chorych na gruźlicę płuc, nawet w początkowym okresie choroby. Stąd prątki mogą dostawać się   do płodu i wywoływać zmiany gruźlicze, przede wszystkim w węzłach chłonnych wrót wątroby, w wątrobie i śledzionie. Chociaż możliwości przenoszenia się gruźlicy wewnątrz macicy przez łożysko nie można zaprzeczyć, to jednak zakażenia łożyskowe płodu prątkami gruźlicy muszą być nadzwyczaj rzadkie, skoro oddzielenie noworodka od chorej matki i umieszczenie go w środowisku wolnym od gruźlicy chroni go zazwyczaj od gruźlicy. [patrz też: dentysta Kraków, dezynsekcja warszawa, przydomowe oczyszczalnie ]