Posts Tagged ‘ortodonta’

Gruźlica płuc

Tuesday, July 12th, 2016

Mianem gruźlica płuc nazywamy ogólną chorobę z przeważającymi zmianami w płucach, powstającą wskutek zakażenia ustroju. Chorobę nazwano gruźlicą, ponieważ zmienną jej cechę ze stanowiska anatomicznego stanowią najczęściej gruzełki. Przewlekła postępująca gruźlica płuc może doprowadzić do znacznego wychudnienia i wyniszczenia chorego, Takie postacie gruźlicy płuc zwiemy suchotami płuc, co oznacza dosłownie schnięcie, wiąd, niknięcie płuc), a takich chorych suchotnikami. Znaczne wychudnienie i wyniszczenie chorego może nastąpić pod wpływem zakażenia gruźliczego także w bardzo krótkim czasie. Tę postać ostrej gruźlicy płuc przebiegającą z gorączką trawiącą , zwiemy suchotami galopującymi płuc. O zaraźliwości gruźlicy płuc wspominają lekarze polscy (Johnston, Schmidt) już w XVII wieku, a Kłosowski podkreśla w 1790 nie tylko zakażenie się gruźlicą przez obcowanie z chorymi na gruźlicę płuc, ale zaraźliwość plwociny tych chorych, Dopiero V.Hemin w r. 1865 pierwszy dowiódł doświadczalnie na zwierzętach, że gruźlica jest chorobą, zależną od dostania się do ustroju z zewnątrz swoistego jadu, znajdującego się nie tylko w ogniskach chorobowych, ale także w plwocinie chorego . Ostateczne stwierdzenie zakaźnego pochodzenia gruźlicy zawdzięcza nauka Robertowi Kochowi. Badacz ten wykrył w ogniskach gruźliczych u ludzi, bydła rogatego, koni, świń          i innych zwierząt swoiste prątki, wyhodował je na pożywkach sztucznych i dowiódł, że zaszczepienie ich zwierzętom doświadczalnym wywołuje zmiany gruźlicze. O odkryciu prątka gruźlicy doniósł Koch na posiedzeniu Towarzystwa Fizjologicznego w Berlinie dnia 24 marca 1882 r.            w referacie, tak dobrze uzasadnionym, że referat ten dotychczas jest wzorem dokładności prac naukowych. [patrz też:  ortodonta, przydomowe oczyszczalnie, opieka medyczna ]

Rozsadniki zarazków gruźlicy

Tuesday, July 12th, 2016

Rozsadnikami zarazków gruźlicy mogą być także wszelkie przedmioty zakażone Przez chorego, np. brudna bielizna, nieodkażone naczynia stołowe, ubranie, książki, zwłaszcza jeżeli chory ma zwyczaj ślinić palce przy przewracaniu kartek. Brudna bielizna chorych na gruźlicę (ręczniki, koszule, prześcieradła, chusteczki itd.), często zanieczyszczona prątkami gruźlicy, jest szczególnie niebezpieczna dla praczek. Zanieczyszczeniu prątkami gruźlicy typu ludzkiego mogą ulegać także pokarmy, jeżeli osoba sprzedająca lub wytwarzająca je choruje na gruźlicę płuc. Zwłaszcza dotyczy to mleka krowiego: Maria Hryniewicz i Aleksander Ławrynowicz stwierdzili prątki gruźlicy w 50,8% prób mleka, pobranego z rynku warszawskiego. Pokarmy mogą ulegać zanieczyszczeniu prątkami gruźlicy także za pośrednictwem owadów, najczęściej much, które przenoszą na nie zarazki gruźlicy, a także przez osiadanie na pokarmy zakażonego kurzu ulicznego lub sklepowego. Owady, zwłaszcza muchy, przenoszą prątki gruźlicy na człowieka także wprost, siadając na naszych rękach, twarzy, włosach itd. Mocz, stolec chorego, ropne jego wydzieliny odgrywają w rozsiewaniu prątków gruźlicy znacznie mniejszą rolę, zawierają bowiem zwykle mało prątków i zarazki te są wydalane z ustroju tak, że szerzenie się gruźlicy w ten sposób nie może być duże. Obok człowieka chorego na gruźlicę drugim źródłem zakażenia gruźlicą jest chore na gruźlicę bydło rogate, przede wszystkim krowy, dotknięte gruźlicą wymienia. Prątki stwierdza się w mleku krów także w przypadkach gruźlicy ich przewodu pokarmowego oraz narządu moczowego, gdy zanieczyszczeniu kałem lub moczem zawierającym prątki gruźlicy ulega powierzchnia skóry, zwłaszcza wymię, podściółka itd. i gdy stąd prątki dostają się do mleka. Zarazek gruźlicy stwierdzano także w mleku krów klinicznie zdrowych, Lecz oddziałujących dodatnim odczynem tuberkulinowym. Wykryto prątku również w maśle i serach, sporządzonych           z mleka krów perliczych, tzn. chorych na gruźlicę. [patrz też: , ortodonta, Kabiny Sanitarne, protetyka ]